Bolonkaen har hår som vokser hele tiden. Den skifter ikke pels i forhold til årstidene, noe som betyr at den i motsetning til de fleste andre raser ikke røyter. Den silkemyke bølgete eller krøllete pelsen bør stelles med børste og kam flere ganger i uken. Pelsen kan klippes, men dette kan medføre synlige endringer i fargene fordi det i de fleste fører til at man klipper vekk tuppene som ofte har en annen farge. Hos mange bolonkaer endrer pelsstrukturen seg etter en klipp. Bølgete pels kan f.eks. bli veldig krøllete.
Når det handler om fargene til bolonkaen er hver eneste hund et lite vidunder, og det er vanskelig å si på forhånd hvilke farger den vil arve av sine foreldre og besteforeldre. Selv om man bruker samme foreldrepar til flere paringer vil valpenes farger ofte by på overraskelser. Når det gjelder fargeangivelser finnes det mange fargevarianter, bl.a. krem, gullsobel, svart, brun og sjokolade. Rasestandarden er streng i forhold til hvor mye hvitt som er tillatt. Det mest spesielle er vel at en RTB kan endre farge flere ganger i løpet av livet.
En RTB skal, i følge standard, ha fullpels. De eneste stedene man kan klippe er under og rundt potene og innerst i øyekroken, for å unngå hår som irriterer. For å holde denne pelsen trengs det regelmessig børsting. Her er tips til utstyr som er kjekt å ha for å stelle en bolonka:
I stedet for å børste gjennom hele pelsen på en gang, er det lurt å ta litt og litt om gangen, altså å bevege seg lenger inn i pelsen for hvert tak med bøsten. Samtidig bør man holde på pelsen innerst mot kroppen, for å unngå at det lugger. Bolonkaen har tynn hud, og pelsstellet kan bli smertefullt for hunden hvis man ikke er forsiktig. Ved å børste hunden din ofte vil du unngå de verste flokene, men har den først fått noen gjenstridige floker er ikke alt håp ute likevel. Litt balsamspray og en flokekutter kan løse mye.
For å unngå infeksjon og irritasjon bør pelsen inni ørene klippes. Napping kan føre til infeksjon, og dette anbefales derfor ikke.
Tren pelsstell fra første dag du får valpen i hus, for eksempel med en dukkebørste i plast til å begynne med. Gjør det til en kosestund for hunden, gjerne med noen godbiter på lur. Slik unngår man kanskje få en hund som hater pelsstell, og gjemmer seg så snart han ser børsten. Det er ikke moro for verken hund eller eier hvis pelsstellet blir en plage.
Hunden bades etter behov. Hva som er behovet er forskjellig fra hund til hund, og varierer også med årstidene. Det som er viktig før man bader en langhåret hund er at pelsen er flokefri. Hvis ikke vil flokene tove seg mer sammen. Det anbefales at man setter hunden i et badekar, fyller dette med vann og har litt mild sjampo i vannet. Noen tar også litt olje i vannet, for å gjøre pelsen myk og glansfull. Hunden kan så stå i vannet og bløtgjøres i noen minutter. Deretter klemmer man forsiktig i pelsen til hunden, slik at man får ut all skitt. Til slutt skyller man godt igjennom pelsen.
Pakk hunden inn i et håndkle etter badet og la den sitte på fanget og kose seg litt. Når pelsen er våt er det viktig å ikke gni på den, da dette bare vil skape floker. Klem forsiktig i pelsen med et håndkle. Etterpå kan du bruke hårføner for å tørke hunden, eller du kan bruke en blåser, som vil gjøre jobben mye raskere. Det er i alle fall viktig å tørke hunden, da den kan få hudirritasjoner dersom den er våt lenge. Når hunden er tørr er det igjen på tide å kjemme gjennom pelsen, og dermed er den ren og vakker!
Dersom du ikke ønsker å stille ut din bolonka, og synes det er enklere med kort pels, kan du holde pelsen kort. Unngå å klippe skjegg/bart, ører og hale, slik at den kan beholde sitt rasemessige særpreg.
Klørne bør klippes regelmessig. Dersom man lar det gå for lang tid mellom hver gang, vil nerven inni kloen flytte seg lenger og lenger ut, noe som fører til at hunden begynner å blø lettere når du klipper. Det er lurt å heller klippe lite og ofte. Ha en fast dag i uken til kloklipp, så er det lettere å huske. Dersom uhellet først er ute og hunden blør kraftig, finnes det forskjellige midler til å ha på for å stoppe blodet. Erfaringsmessig fungerer potetmel like bra, så kanskje man allerede har det man trenger i kjøkkenskapet.